Karboksiterapi

Karbondioksit gazının tedavi amaçlı deri altına enjekte edilmesi ile metabolizmanın bölgesel olarak hızlandırılmasına karboksiterapi denilmektedir. Özellikle selülit tedavisinde kullanılan bu yöntem hızlı, etkili ve cerrahi gerektirmeyen bir yöntem olarak kabul görmekte ve uygulanmaktadır.

Karbondioksit gazının deri altı dokularına 0.3 mm’lik bir enjektörle enjekte edilmesi ile uygulanan karboksiterapi yöntemi oldukça kolay uygulanan bir tedavi biçimidir. Enjekte edilen gazlar deri altı tarafından emilir ve çalışmaya başlar. Uygulama ile birlikte cilt altında yaşanan mikrodolaşım damar genişlenmesi artar. Kılcal damarlar içerisinde kan akışı artış gösterir ve hızlanır. Yağ eriticisi etkisi bulunmaktadır. Vücutta PH dengesi tekrardan oluşur ve düzenlenir. Doku yenileyici ajanlar uyarılır ve tedavi başarılı şekilde uygulanmaya başlanır.

Karboksiterapi tedavisi hangi durumlarda kullanılmaktadır?

Eğer lokal yağlanma, ameliyat ya da yara iziniz veya selülitiniz varsa, boyun, dekolte, kol bölgenizden şikayetçiyseniz, cilt ülseri sorunu yaşıyorsanız, el ya da yüz bölgenizde toparlanmaya ihtiyaç varsa karboksiterapi tedavisi uygulatabilirsiniz.

Hangi bölgelerde tedavi uygulanabilir?

Basen bölgesinde bulunan aşırı yağlanma ve selülit problemi, liposuction işlemi öncesi diyet ile birlikte derinin daha pürüzsüz hale getirilmesi. Koltukaltı sarkmalarının giderilmesi, gevşek ve sarkmış göğüslerin toparlanması, yağ dokusu kaynaklı meme büyümesi probleminin tedavi edilmesi. Doğum ya da aşırı kilo alıp verme problemi sonrası oluşan çatlakların tedavisi için kullanılmaktadır.

Karboksiterapi nasıl etki eder?

Karboksiterapi karbondioksit ile etki eden bir tedavi yöntemidir. Karbondioksit ise birincil olarak yağ eritici etkiye sahiptir. İkincil olarak ise bölgede bulunan kılcal damarları genişleterek etki sağlamaktadır. Kılcal damarların karbondioksitin etkisi ile normalden fazla gerilmesi bölgeye daha fazla oksijen taşınmasına ve bunun sonucu olarak doku içinde bulunan sıvının dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede ödem çözülmeye ve yağlar yakılmaya başlar. Sonuç olarak doku daha gergin ve genç bir görünüm kazanır.

Ağrılı bir işlem midir?

Her hastanın acı eşiği ve cilt yapısı farklıdır. Bu nedenle bazı hastalar enjeksiyon yapılan bölgede hafif bir sızı hissedebilir. Bu genellikle uygulama sırasında acı veren ve enjeksiyon biter bitmez sonlanan minik bir sızıdır. Karbondioksitin enjekte edilmesine bağlı olarak deride 10 ila 20 dakika arasında hafif bir sıcaklık hissi oluşması normaldir.

Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Uygulama sonrası deride hassasiyet oluşması gayet normal olduğundan 4 saat süre ile duş alınması ya da bölgenin su ile temas ettirilmesi önerilmez. Günlük yaşantıya devam edilebilir ancak bölgenin tramvalardan kesinlikle korunması gerekmektedir.

İşlemin başarılı olması için kaç seans gerekmektedir?

Selülit oldukça zorlayıcı bir şekil bozukluğudur ve kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak 10 ila 20 seansa ihtiyaç duyulmaktadır. Seans aralıkları selülitin yaygınlığı ve derecesi ile doğru orantılıdır. Haftada bir veya iki kez uygulama yapılabileceği gibi gerek görülürse günaşırı da uygulama yapılabilir. Seans süreleri yaklaşık 15 dakika sürmektedir.

Tedavi sonucu ne zaman belli olmaktadır?

Yaklaşık olarak 5 seans sonra tedavi bölgesinde meydana gelen gelişmeyi gözlemlemeye başlayabilirsiniz. 10. seans bittiğinde uygulama yapılan ciltaltı dokunuzun inceldiğini ve sıkılaştığını farkedebilirsiniz. Seanslar tamamlandığında ise selülitlerinizin kaybolduğunu görebilirsiniz.

Tedavi ne kadar süre etkilidir?

Ameliyat dışında hiçbir tedavi kalıcı etki göstermemektedir. Bu nedenle aynı sorunları tekrar yaşanması tamamen kişiye bağlıdır. Eğer tedavi sonrası beslenme tarzınızı değiştirir ve hayatınıza egzersizi dâhil ederseniz karboksiterapi tedavisinin etkisini uzun yıllar yaşayabilirsiniz. Eğer yağlı beslenmez, su tüketmez, egzersiz ve spor yapmazsanız selülit oluşumu yeniden tetikleneceği için yaklaşık 7 ay içerisinde selülitlerinizin yeniden oluşmaya başlaması oldukça doğaldır.

Karboksiterapi herkese uygulanabilir mi?

Hamileler ve emzirme dönemindeki annler, şeker ya da hemofili hastalığı olanlar, kanser ya da ileri kalp rahatsızlığı taşıyanlar, yüksek tansiyon hastaları, stroke ya da iskemik atak geçirmiş hastalara karboksiterapi tedavisi önerilmez.