
Dişlerimiz hem sağlığımız hem beslenmemiz hem de fiziksel görünümümüz için büyük bir öneme sahiptir. Diş beyazlatma işlemi beslenme alışkanlıkları dolayısıyla sararan dişler veya genetik olarak sarı dişler için etkin bir tedavi yöntemidir. Herkes doğuştan gelen özellikleri sebebiyle aynı beyazlıkta dişlere sahip olamayabilir. Ya da ilaçlar gibi çevresel etkilerle dişlerde sararmalar meydana gelebilir. Tüm bu olumsuzluklar sosyal hayata katılımı bir nebze olsun baskılayabilir. Hatta sararmış dişlerden ötürü gülümsemekten çekindiğimiz durumlar, maalesef o anın hazzını yaşamayı dahi zorlaştırabilir.
Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma işlemi; dişlerin yüzeyindeki minede oluşan organik, inorganik ve renkli maddelerin beyazlatılması işlemidir. Diş beyazlatma, hidrojen peroksit ve benzerleri kullanılarak yapılan bir renk açma uygulamasıdır. Bu uygulamada kullanılan maddeler oksijen açığa çıkarmakta ve ayrılan oksijen ile birlikte dişlerin rengi açılmaktadır.
Diş beyazlatmanın amacı nedir?
Diş beyazlatma (bleaching), dişlerin ağartılması işlemi olup diş üzerindeki tabakanın aşındırılarak dişi kendi doğal rengine kavuşturma işlemi olana polisaj yönteminden farklı işlemdir. Diş beyazlatma işleminin amacı; duruma göre bazen ihtiyaç kaynaklı bazen de kozmetik kaynaklı olmaktadır.
Diş yapısının bozukluğu sebebiyle meydana gelen renk bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Bu bozuklukların sebepleri ise genç yaşta fazla antibiyotik kullanmak, aşırı şekilde florla karşılaşmak ve bunlara benzer durumlardır. İşte bu durumlarda yapılan beyazlatma işlemi ihtiyaç kaynaklıdır.
Daha beyaz dişlere sahip olma kaygısıyla herhangi bir sorun yokken yapılan beyazlatma işlemi ise kozmetik kaynaklıdır. Yani görsellik ön plandadır.
Diş beyazlatma neden tercih edilmektedir?
Kişisel bakımına dikkat eden kişiler için diş görünümü çok önemlidir. Bununla beraber sürekli göz önünde bulunan insanlar içinde ağız ve diş sağlığı vazgeçilmezdir. Fakat bazı sağlık sorunları, sigara, alkol, çay, kahve, yetersiz diş bakımı ve bunlara benzer sebeplerden ötürü dişler beyazlığını kaybetmektedir.
Dişlerin aldığı kötü görünüm sebebiyle kişilerde toplumdan uzaklaşma, asosyallik, özgüven kaybı, gülmekten korkma, konuşmaktan korkma gibi bazı problemler ortaya çıkmaktadır.
Diş beyazlatma yöntemi sayesinde insanlar çok kısa sürede dişlerinde meydana gelen bu kötü görüntüden kurtulup bembeyaz dişlere sahip olduklarından dolayı diş beyazlatma işlemini tercih etmektedirler.
Diş beyazlatma işlemi kimlere uygulanabilir?
Öncelikle diş beyazlatma işlemi yaptırmadan önce muhakkak bir diş hekimi muayenesinden geçmek gereklidir. Çünkü diş ve diş eti hastalıkları varsa bunlar tespit edilmeli, tedavileri yapılmalı bu işlemlerden sonra beyazlatma işlemi yaptırılmalıdır. İlerlemiş çürükler, ilerlemiş diş eti hastalıkları kişi için öncelikli sorunlardır ve mutlak giderilmesi gerekmektedir. Bunun dışında belirli bir yaşa erişmiş kimselere diş beyazlatma işlemi güvenle uygulanmaktadır.
Herkese diş beyazlatma işlemi uygulanmaz!
Diş ve diş eti hastalıkları olanlara tedavileri yapılmadan diş beyazlatma yaptırmaları tavsiye edilmemektedir. Çünkü büyük sorun diş beyazlığı değil, diş ve diş eti hastalığıdır. Büyük sorunlar giderilir ve ardından beyazlatma yapılırsa daha sağlıklı ve daha mantıklı bir iş yapılmış olur. Ayrıca büyüme ve gelişimini tamamlamamış bireylere de diş beyazlatma işlemi tavsiye edilmez ve yapılmaz. Yine emziren anneler için ve gebeler için de diş beyazlatma işlemini yaptırmaları tavsiye edilmemektedir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş beyazlatma işleminin 2 farklı yolu vardır. Bunlardan bir tanesi home bleaching (ev tipi) diş beyazlatmadır. Bu uyguluma diş hekimince desteklenen bir uygulamadır. Hekim hastadan ölçü alır ve aldığı bu ölçüye göre hastaya için özel bir ağız plağı hazırlar. Hasta hekimce verilen peroksit yüzdesine göre bu plağı günde birkaç saat 1 ay kadar uygular. Tabii ki bu uygulamanın süresi hastanın ve dişin durumuna göre farklılıklar gösterebilmektedir.
En hızlı ve en etkili beyazlatma işlemi olan office bleaching veya power bleaching (ofis tipi) beyazlatma işlemine gelince; bu yöntemde beyazlatmayı sağlayan ürün direk olarak diş üzerine uygulanmaktadır. Diş hekimi diş etlerini ve dokuları korumak için gerekli önlemleri alır, koruyucu jel ya da lastik ile diş etlerini kapatır. Bu beyazlatma maddeleri lazerle ya da özel ışık tipleri ile birleşik kullanılmaktadır. Sonuç uygulamanın yapıldığı ilk yarım saat ya da 1 saat içerisinde kendisini gösterir. İstenilen sonuç elde edilinceye kadar birkaç kez uygulanabilmektedir.
Home bleaching diş beyazlatma işlemi nasıl uygulanır?
Aslında evde yapılan diş beyazlatma yöntemi olarak bilinse de bu uyguma hekim kontrolünde yapılmaktadır. Diş hekimi hastadan ölçü alır ve bir plak hazırlar. Bu plak evinde beyazlatma işlemi yapan kişi tarafından kullanılır. Bu plak sayesinde hasta diş beyazlatma maddesini kullanır aynı zamanda diş etlerinin korumasını sağlamış olur. Günde birkaç saat kullanımla 1 ay kadar uygulama devam eder.
Office / power bleaching diş beyazlatma işlemi nasıl uygulanır?
Diş etleri kapatılarak dişler üzerine beyazlatıcı madde sürülerek hekim tarafından uygulanan işlemdir. Tek seansta yapılan bir işlemdir. Renk tonuna ve diş dokusunun yapısına bakarak uygulanan maddenin harekete geçirilmesi için lazer, LED ve halojen gibi özel ışıklar kullanılarak gerçekleştirilir.
Diş Beyazlatma İşlemi Öncesinde Yapılması Gerekenler
Yapılan kontroller neticesinde hekim diş veya diş eti hastalığı tespit ederse öncelikle bu hastalıkların tedavisinin yapılması en doğru işlem olacaktır. Eğer böyle bir hastalık söz konusu değilse diş beyazlatma işlemi öncesinde diş hekiminin yapacağı tavsiyeleri dikkate alarak hareket edilmelidir. Bu şekilde diş beyazlatma işlemi öncesi gereken hazırlıklar sağlanır ve sağlıklı bir işlem için ön aşama tamamlanmış olur.
Diş Beyazlatma İşlemi Sonrasında Yapılması Gerekenler
Diş beyazlatma işlemi sonrasında yapılması gerekenler, uyulacak kurallar çok önemlidir. Diş hassasiyeti meydana gelebileceğinden işlemi yaptıran kişiler ilk birkaç gün aşırı soğuk ve aşırı sıcak gıdalar tüketmemelidir. Bu hassasiyeti hafifletmek adına tavsiye edilen diş macunları kullanılabilir. Fakat bu da sıcak ve soğuk tüketelim diye kullanılmamalıdır.
Beyazlatma işlemi sonrasın hekim tarafından verilen diyet listesine riayet edilmelidir. Diş beyazlatma işlemi sonrasında renk verici her türlü yiyecek ve içecekten kesinlikle uzak durulmalıdır. İdeal süre 10 gün olmakla birlikte ilk 3 gün çok önemlidir.
İşlem sonrasında 1 hafta boyunca özellikle sigara, çay, kahve, kırmızı şarap, vişne, karamel ve salça gibi gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Aksi takdirde elde edilen beyazlık kaybedilecektir.
Diş beyazlatma işleminin yan etkileri var mıdır?
Bütün beyazlatma jelleri az veya çok hassasiyete sebep olmaktadır. Sıcak ve soğuk içeceklere aynı zamanda havaya karşı da oluşan bu hassasiyet bireylere rahatsızlık verebilmektedir. Bu durum diş beyazlatma işleminin bilinen ve beklenen bir yan etkisidir. Bu hassasiyeti gidermek adına diş hekimleri diş macunları ve kremler tavsiye ederek etkiyi ortadan kaldırmayı amaçlamaktadırlar.
Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?
Diş beyazlatma işleminden alınan sonuç kişinin diş yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bu beyazlık yaklaşık olarak 6 ay ile 24 ay arası sabit kalmaktadır. Tabii ki bu süre kişinin kendi elinde olan bir süredir. İşlem sonrasında uyulması gerekenleri uygular ve diş bakımına dikkat ederse daha uzun süre bu beyazlığı muhafaza edebilir.
Diş beyazlatma işlemi tersine döndürülebilir mi?
Beyazlatma işleminde özellikle ilk 3 gün olmak üzere ilk 10 gün çok önemlidir. Çay kahve, sigara, karamel, şarap, salça ve bunlara benzer koyu renk verici ürünlerden uzak durulmalıdır. Beyazlatma işleminden sonra bunlara dikkat etmeyenler beyazlığı kaybedeceklerdir. Bunun dışında beyazlayan dişleri sarartmak eski haline getirmek düşüncesi pek istenilen bir durum değildir.
Diş beyazlatma işlemi güvenli midir?
Diş beyazlatma ile ilgili en çok merak edilen konuların başında işlemin güvenilir olup olmadığı gelmektedir. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar gerekli duğu kadar beyazlatma jeli kullanımında herhangi bir zararın olmadığını göstermektedir. Diş beyazlatma işleminin zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.
Dişlerinizi beyazlatmak için sağlığınızı riske atmayın!
İçinde aşındırıcı partikül bulunan macunlar ve toz diş pastası ürünler diş minesine geri dönülmez zararlar verebilir. Dişlerin rengi açılmış gibi gözükse de diş üzerindeki koruyucu diş minesi inceltildiği için artık çok daha hızlı sararmalar meydana gelir.
Diş beyazlatıcı macunlar ise en etkisiz yöntemlerdir. Günde 2 kez kullanılan bu macunlar, dişleri ancak ve ancak 1 tona kadar beyazlatırlar. Beyazlatıcı jeller ve bantlar ise günde 2 kez 14 gün boyunca kullanılırlar. Her ne kadar anında etki edenler olsa da nihai sonuç 4 ay içerisinde alınabilmektedir. Hem jellerin hem de bantların doktor kontrolü olmadan kullanımı da tavsiye edilmemektedir.
Diş beyazlatma işleminin alternatifleri var mıdır?
Estetik diş hekimliğinde pratik uygulamalardan biri olan diş beyazlatma işleminin alternatifleri tam manası ile yoktur. Dişleri doğal görünümüne kavuşturma işlemi olan polisaj ile diş beyazlatmadaki aynı beyazlığı yakalamak söz konusu değildir.
Diş hekimlerince uygulanan diş beyazlatma yöntemleri haricinde marketlerde ve eczanelerde diş beyazlatma kitleri satılmaktadır. Gün geçtikçe de bu ürünlerin satışı yaygınlaşmaktadır. Bu ürünler tedavi risklerini arttırdığı için kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bu ürünler diş çürüğü olanlarda, hassasiyeti olanlarda ve diş eti hastalığı olanlarda olumsuz sonuçlar doğurmaktadırlar. Yine de bu tarz ürünler kullanılacaksa bile muhakkak hekime danışılmalıdır.