Kişiye Özel Tabanlık & Ortopedik Ayakkabı

Kişiye özel tabanlık ve bot yapılmadan önce hastaya mutlaka yürüme analizi ve gerekli testler uygulanmalıdır. Test ve analizin sonucuna göre yapılacak olan taban şekillendirilir. Kişiye özel olarak tasarlanan tabanlıklar kişide mevcut olan problemin çözülmesi için yardımcı aparatlardır.

Yürüme analizi nedir? Nasıl uygulanır?

Yürüme analizi sırasında hasta yürüyüş bandının üstünde yürütülür ve yürüme esnasında eklemlerinde oluşan açı kuvvetleri incelenerek meydana çıkan verilerin grafiğe dökülmesi ile gerçekleştirilir. Yürüme problemlerinin tespit ve değerlendirmesinde fiziksel muayeneye yardımcı olacak bir analizdir.

Yürüme analizi kimlere uygulanmaktadır?

İhtiyacı olan herkese uygulanabilmektedir ancak kazalardan sonra yapılması çok gereklidir.

Ayak tabanında oluşan basıncın dağılım şekli ve yürüme açılarını tespit ettiği gibi ayak bileğinin problemlerini, güç, denge ve koordinasyon verilerini de ölçer.

Çıkan sonuçlar ortez-protez uzmanları, fizyoterapistler ya da uzman hekimler tarafından incelenir ve sonrasında tabanlık yapılır.

Çocuk hastalarda ise 2 yaş itibariyle basma problemi teşhisi konulursa istenilen özelliklerde ayakkabı ya da bot yapılabilmektedir.

Tabanlık kullanımı çocuklar için 4 yaş sonrası uygulanabilmektedir.

Şeker hastalarında dikkat edilmesi gereken hastalarda oluşan yaraların çok geç iyileşmesi sebebi ile ayakkabının yazın terletmemesi kışın ise üşütmemesidir.

Kişiye Özel Tabanlık Tedavi Süreci ve Kullanımı

Yapılan analiz ve testler sonrasında hastalarda 2 farklı sonuç meydana gelmektedir. Bunlar düztaban ve kavisli ayak. Bu 2 sorunda da hastanın yaylanma özelliği yeteri kadar gelişmediği için çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Analiz ve testler sonrası kişinin ne kadar ve nereye yanlış yük verdiği tespit edilerek uygun olan tabanlık hazırlanır.

Kişiye özel tabanlıklar tabanı çıkabilen ayakkabılara uygulanmaktadır.

Tabanlığın düzenli kullanımı sonrası bel, diz ve topuk ağrısı şikâyetleri ortadan kalkmaktadır.