Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burnumuz yüzümüzün şeklini ve ifadesini belirleyen en önemli organlarımızdan bir tanesi. Bu nedenledir ki dünyada en fazla yapılan estetik türü burun estetiğidir. Bu ameliyat ile burnun ucunda ve deliğinde değişiklikler yapılabilir, burun kemiğine istenilen şekil verilebilir.

Burun estetiği nedir?

Tıptaki ismiyle rinoplasti ya da nazoplasti olarak bilinir. Doğuştan ya da sonradan meydana gelen burundaki bozuklukları düzeltme işlemine verilen isimdir. Bu ameliyat ile burun inceltilebilir, sivrileştirilebilir, kalınlaştırılabilir, burunda herhangi bir yamukluk varsa düzeltilebilir ya da burun delikleri büyültülüp küçültülebilir. Sadece burnun şeklini düzeltmek için değil eğer burun içerisinde et ya da kıkırdak adını verdiğimiz doku varsa ve nefes almada güçlük çekiyorsak yine rinoplastiden faydalanabiliriz.

Burun estetiğinin amacı nedir?

Estetik ameliyat deyince her ne kadar aklımıza ilk gelen güzelleşmek için yapılan operasyonlar olsa da her zaman durum böyle değildir. Estetik ameliyatlar çoğu zaman çeşitli sağlık problemlerini çözmek için de uygulanır. Her ne kadar burun estetiğinin amacı burundaki şekil bozukluklarını düzeltmek de olsa aynı zamanda burundaki tıkanıklıkları da çözmek amaçlı da tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra burun estetiğinin asıl amacı yüzümüze en uygun burun şeklini belirleyip ortaya çıkarmaktır.

Avantajları nelerdir?

Bu operasyonun estetiksel kaygıları karşılamak dışında daha birçok avantajı vardır. Bunların başında rahat nefes almak gelir. Doğuştan ya da sonradan oluşan burnun orta duvarındaki eğrilik nefes almayı güçlendirir. Hatta bu eğrilik ileri düzeyde burnu tamamen tıkayabilir. Burnun görsel olarak şekli düzeltilirken aynı zamanda içerden de bu tip sorunlar giderilir. Asıl yaratılış amacı koku almak olan burnumuz çoğu zaman çeşitli etkilerle bu işlevini yerine getiremez duruma gelebilir. Koku alma duyusu zayıflayınca en basitinden yemeklerin kokusunu yeterli olarak algılayamazsak yemeklerin tadını tam olarak alabilmemiz de mümkün olmaz. Her ne kadar tat alma duyusu dilimiz olsa da burnumuz koku alma işlevini tam yerine getiremez ise tat almak da güçlük çekeriz.

Çoğu kişide doğuştan burun tıkanıklığı olduğu için genizden konuşma adı verilen durum meydana gelebilir. Bu ameliyat ile burun pasajı açılır ve bu ses bozukluğu burun tıkanıklığından kaynaklıysa kendiliğinden düzelir. Yine burundaki tıkanıklık horlamaya neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre birçok çift horlama yüzünden ayrı odalarda yatmaktaymış. İşte burun estetiği ile açılan burun yapısından dolayı horlama sorunu da kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Yine rahat nefes alamayan bir kişi rahat bir uyku uyuyamaz. Bilindiği üzere uyku hem ruhsal hem fiziksel açıdan en önemli ihtiyaçlarımızdan bir tanesidir. Hal böyle olunca kalitesiz bir uyku gün içerisindeki yaşam kalitemizi düşürür. Normal bir insanın nefes alıp verişi burundan olur. Ancak burun tıkalı olunca mecburen ağızdan nefes alıp verilmesi gerekir. Burun dışardan alınan havayı tıpkı bir filtre gibi süzer. Ancak burun tıkalı olduğunda ağızdan nefes alınacağı için bu süzme olmayacağından farenjit gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarına yakalanma ihtimali de artar.

Burun içerisinde bulunan sinüsler dışardan alınan nefesin ısınmasını ve nemlenmesini sağlar. Bu sinüslerin iltihap almasına ise sinüzit denir. Sinüzit şiddetli derecede baş ağrısına neden olur. Sinüzitin oluşma nedeni ise girişlerinin tıkanmasıdır burun estetiği ameliyatlarında kemikler düzelince burun deliği de rahatlar ve sinüsler de açılır.

Buradan da anlaşılacağı üzere burun ameliyatının estetik sorunları gidermenin yanında sağlık açısından da birçok faydası vardır. Bu yüzden en çok tercih edilen estetik yöntemidir.

Image Lightbox

BURUN ESTETİĞİ TEKNİKLERİ

Burun estetiği ameliyatı yani rönoplasti üç farklı teknikle yapılabilir. Bunlardan birisi açık diğeri kapalı tekniktir.

1-Açık Burun Ameliyatı Tekniği

Bu teknikte işlem iki burun deliğinin arasının kesilmesiyle gerçekleşir. Bu kesik sayesinde burnun dokusu ve iskeleti gözle görülebilir hale gelir. Bu teknikle hem ameliyat daha kolay olur hem de müdahale yapılacak yerlere erişim sağlandığından daha sağlıklı olacaktır. Bu teknikte açık yara olduğu için iyileşme süreci biraz uzar ancak alınan sonuç çok daha iyidir.

2-Kapalı Burun Ameliyatı Tekniği

Bu yöntem 1960 lı yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmış olup günümüzde hala kullanılmaktadır. Bu teknikte burunun kanadı altından yapılan kesikler yardımı ile burun iskeletine ulaşılır. Bu yöntemin en büyük avantajı daha çabuk iyileşmesi ve burnun daha çabuk yerine oturmasıdır. Ancak bu teknikte ameliyat yapılacak bölge tam olarak görülemeyeceğinden açık ameliyata kıyasla başarılı sonuç alma oranı daha düşüktür.

3-Cerrahi Olmayan Dolgu Yöntemi Tekniği

Etkisi bir yıla kadar süren tedavi etmek amaçlı değil sadece geçici olarak hoş bir görüntü sağlamak için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte uzman vücudun belirli noktalarından alınan yağları stratejik olarak buruna enjekte eder ve bu şekilde burunda çeşitli değişiklikler yapabilir.

BURUN ESTETİĞİ ÇEŞİTLERİ

Kırmadan Burun Estetiği

Bu burun estetiği çeşidinde kesici aletler kullanılmadan burun kemeri alınır. Burun kemeri alınırken çeşitli kesici aletler kullanıldığı için istenmeyen kırık veya çatlaklar oluşabiliyordu. Ancak bu yöntemle kırma işlemi yapılmadan dolayısıyla kırık ve çatlaklar oluşmaz. Video endoskopi adı verilen bir yöntem ile burnun her bir noktası net bir şekilde görülebilir.

Videoendoskopik Burun Estetiği

Bu burun estetiği çeşidinde yüksek çözünürlüğe sahip kameralar sayesinde milimetrik hesaplamalar yapabilmek mümkün. Bu şekilde burnun içerisindeki dokular en ince ayrıntısına kadar incelenebiliyor. Burun içindeki zarar görmemesi gereken dokular daha iyi bir şekilde korunuyor ve diğer cerrahi yöntemlere oranla iyileşme süreci daha hızlı bir şekilde gelişiyor. Ancak bu yöntem her burun için uygun olmayabiliyor.

Dinamik Burun Estetiği

Eskiden estetikli burunlar dışardan bakıldığında çok kolay anlaşılabiliyordu. Çünkü normalde burun mimikler ile birlikte hareket ederken estetikli burun mimiklerle birlikte hareket etmiyor ve stabil bir görünüme neden olabiliyordu. Ancak dinamik burun estetiği sayesinde tabiki burun yapısının da buna uygun olması ile birlikte burnun alt kısmında bazı dokular korunarak kullanılan özel teknikler sayesinde burun ucuna hareket yeteneği verilebiliyor. Ancak bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kıkırdak doku ve burun ucu bağlantısının çok iyi bir şekilde analiz edilmesi. Bu yöntemi kullanacak kişilerin ameliyat öncesinde 8 farklı noktadan fotoğrafları çekilir ya da burun ucundan küçük video görüntüleri alınılabilir. Bu şekilde kişinin gülerken veya konuşurken ki burun hareketleri tespit edilir ve yapılacak olan yeni burun tasarımı buna göre yapılır.

3 Boyutlu Burun Estetiği

Bu yöntemde üç boyutlu simülasyon cihazları yardımıyla gerçeğe en yakın görüntüler elde edebilmek mümkündür. Yapılacak estetik operasyonlar bu görüntüler üzerinde gerçeğe en yakın şekilde kişiye gösterilebilmektedir. Kişinin beğenmediği noktalar yine bu görüntüler üzerinde değiştirilerek yeni görünümü hızlı bir şeklide kişiye sunmak mümkündür. 6 farklı kameradan çekilen fotoğraflar yardımı ile kişinin yüzünün gerçeğe en yakın simülasyonu çıkartılır. Bu şekilde kişi burnunu her açıdan görebilir ve nasıl bir buruna sahip olmak istediği konusunda en sağlıklı kararı verebilir.

Tamponsuz Burun Estetiği

Bu yöntemde burun içi zımbası adı verilen bir alet kullanılır. Bu alet sayesinde tampona gerek kalmaz. Kişinin burnu tamponda olduğu gibi tıkalı olmayacağından daha rahat bir şekilde nefes alıp verebilir ve burun içerisinde ekstra bir temizlik yapmaya da gerek kalmaz. Burun içi zımbası yardımı ile eriyen dikişi adı verilen dikişler burnun içerisine yerleştirilir ve işlemden sonra ayrıyeten dikiş aldırmaya gerek kalmaz. Ortalama on gün içerisinde dikişler kendiliğinden eriyerek yok olurlar.

Revizyon Burun Estetiği

Daha önce bir ya da birden fazla burun estetiği geçirmiş kişilerin işlem sonrasında arzu edilen buruna sahip olmaması ya da istenmeyen nedenlerle şeklinin bozulması neticesinde yapılan işlemdir. Bu işlem sayesinde bozulan burun şekli ya da nefes alma sorunları düzeltilir.

Kompozit Burun Estetiği

Kompozit burun estetiğinde amaç burnun içerisindeki çeşitli doku eksikliklerini tamamlamak ya da deri inceliğini gidermektir. Bunun için de yağ ve doku enjeksiyonu denilen yöntemden faydalanılır. Burun estetiğinde kullanılan yağ veya doku enjeksiyonu yüze ya da vücudun diğer bölgelerine uygulanan yağ enjeksiyonlarından farklı değildir. Bu yöntemde yağ enjeksiyonu haricinde kıkırdak doku nakli gibi yöntemlerden de faydalanılır.

Finesse Burun Estetiği

Kişinin burnunda çok ince düzenlemeler yapılmasına verilen isimdir. Bu yöntem genellikle burnun çok özel kısımlarına uygulanır ve sıfırdan bir burun yaptırma yöntemi değildir.

Burun estetiği kimlere uygulanır?

Bu işlemin uygulanması için iki ana kıstas vardır. Bunlardan birincisi estetik diğeri ise sağlık açısından uygulanmasıdır. Bu işlem kadın ya da erkek cinsiyet gözetmeksizin her insana uygulanabilmektedir. Ameliyat olmasına engel teşkil edecek herhangi bir rahatsızlığı yoksa bu ameliyat için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmaz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta kişi sadece estetik amacı ile bu uygulamadan faydalanacaksa tercihen yüz gelişimini tamamlamış olması gerekir. Kadınlarda bu yaş 15-16 erkeklerde ise 17-18 olarak kabul edilir. Ancak burun estetiğinde en ideal yaş 18-35 yaş arasıdır.

Burun estetiği kimlere uygulanmaz?

Çeşitli ruhsal bozukluları olan kişilere bu işlem uygulanmamalıdır. Çünkü daha ileri düzeyde psikolojik travmalar geçirmesine neden olabilir. Bunun dışında sürekli kanama problemi olan kişilerde gerekli önlemler alınmalı ondan sonra işlem uygulanmalıdır. Kıkırdakları zayıf burun kemikleri kısa olan hastalarda işlem çok başarılı olmamaktadır. Bu nedenle bu sorunu olan kişilere uygulama yapılacaksa bile önceden hasta ile konuşup beklentilerini çok yüksek tutmaması konusunda uyarılmalıdır.

Burun estetiği işlem seans sayısı

Burun estetiği bir ameliyat olduğu için herhangi bir seans sayısı söz konusu değildir. Kişi ameliyattan hemen sonra evine gidebiliyor.

Tersine döndürülebilir bir işlem midir?

Burun estetiği tersine döndürülebilir bir işlem değildir ancak düzeltilebilir bir işlemdir. Sanat ve bilimin şahane buluşması ile burundaki beğenilmeyen noktalar düzeltilip ideal bir görüntü elde edilebilir.

İşlem nasıl uygulanır?

Burun estetiği operasyonu genel anestezi altında gerçekleşen bir işlemdir. Minimum 45 dakika maksimum ise 3 saat kadar sürebilir. Operasyon sonrasında 1 ya da 3 gün arası tampon kullanılır. Ancak bazı yöntemlerde tampon kullanmaya gerek olmayabilir. Operasyonda az önce yukarda da bahsettiğimiz üzere açık ve kapalı olmak üzere iki tür yöntem kullanılır. Çok nadiren de olsa bazı durumlarda lokal anestezi yeterli gelebilir. Burun estetiği yapılırken en önemli aşama planlama kısmıdır. En ideal olanı kişinin yüz yapısına en uygun burun biçimidir. Hasta ve doktor yukarda da bahsettiğimiz yöntemlerden herhangi birisi ile tasarlanan burnu gerçeğe en yakın şekilde rahatlıkla görebilmektedir. Kişiye en uygun burun şekli planlaması yapıldıktan sonra kullanılacak olan yönteme karar verilir ve işlem bu yöntem doğrultusunda gerçekleştirilir.

İşlem Süreci

Burun estetiğinde süreç estetik öncesi muayene ile başlar, değerlendirme ve analizler devam eder. Muayene de burnun yapısı incelenir ve değerlendirilir. Burnun içini muayene ederken mutlaka endoskopik muayene yapılmalıdır. Aksi takdirde burnun arka kısmında kalan küçük detaylar gözden kaçabilir.

Image Lightbox

Değerlendirme estetik ve fonksiyonel olarak ikiye ayrılır. Ve muayene sürecinde değerlendirme yapılırken her ikiside aynı anda yapılır. Fonksiyonel ve estetik değerlendirme bir bütündür ve burnun içerisinde de problemler varsa ameliyat esnasında bunlar düzeltilir.

Muayeneden sonraki aşama fotoğraf çekimleridir. Çeşitli açılardan çekilen fotoğraflarla hasta ile birlikte düzeltilmesi gereken noktalar değerlendirilir.

Daha sonra kişiye özel hazırlanan bir plan ve programla ne çeşit bir burun ameliyatı yapılacağı belirlenir. Burnun büyüklüğü, kalkıklığı, şekli, kavisi ile ilgili 3 ya da dört adet çizim yapılır. Daha sonrasında ise yapılan bu çizimler yan yana koyulur ve hangi tasarımın en iyisi olduğuna hasta ile birlikte karar verilir.

Bu çizimler sayesinde hem ameliyat burnu yapılır hem de hastanın yeni burnuna alışma süreci konusunda yardımcı olur. Genelde yapılan bu çizimlerin birebir aynısı elde edilmese bile %90 oranında yaklaşık bir görüntü elde etmek mümkündür.

Daha sonraki aşama ameliyat kısmıdır. Ameliyata başlamadan önce gerekli olan bütün kan tetkikleri yapılır ve ameliyata girmesinin uygun olup olmadığı netleştirilir. Burun estetiği konusunda duruma göre genel anestezi veya lokal anestezi uygulanır.

Yukarda da bahsettiğimiz üzere kapalı ve açık teknik olmak üzere iki çeşit burun ameliyatı tekniği vardır. Ve ameliyat için hangi teknik belirlenmiş ise o doğrultuda ameliyat gerçekleştirilir. Hangi tekniğin kullanılacağı burnun ya da hastanın durumuna ve uzmanın tercihine göre belirlenir.

Ameliyat sırasında keski, motorlu testere, mikro testere ve piezo adı verilen aletler kullanılır. Ameliyattan sonra hastanın durumuna göre hemen eve gidilebilir ya da bir gün hastahanede kalması önerilir. Ameliyat sonrasında ilk 3 gün boyunca her 15-20 dakikada bir buz kompresi önerilir. Bu şekilde süreç tamamlanmış olur.

İşlem Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği cerrahi bir işlemdir. Bu nedenle operasyona başlamadan önce grip, nezle gibi rahatsızlıklar olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü bu tip rahatsızlıklar ameliyata engel olabilecek faktörlerdendir. Daha önce geçirmiş olduğumuz bir rahatsızlık var ise uzmanı bu konuda mutlaka bilgilendirmeliyiz. Eğer rutin bir şekilde kullanılan ilcalar varsa bu ilaçlar konusunda da uzmana mutlaka bilgi verilmelidir.

Operasyona başlamadan en az on gün öncesinden eğer herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa bu bırakılmalıdır.

Bitki çaylarının da kanı hızlandırma özelliği bulunduğu için operasyondan bir hafta önce bitki çayı tüketimi kesilmelidir.

Operasyona girmeden en az 6 saat kadar önce yeme içme kesilmeli ve operasyona mutlaka aç karnına gelinmelidir.

Sigara tüketimi de yaraların iyileşmesini geciktiren bir faktördür ve hızlıca sonuç almak istiyorsak operasyona başlamadan önce sigarayı bırakmak

İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun ameliyatından sonra başı mutlaka destekleyerek dik bir şekilde uyumaya özen göstermek gerekir. Bu ödem oluşma riskini ortadan kaldıracaktır.

İlk altı ay boyunca çok zaruri bir durum yoksa gözlük kullanılmamalıdır.

Futbol, voleybol, basketbol gibi top ile oynanan sporlardan uzak durmak gerekir. Çünkü toptan alacağı en küçük bir darbe kişi için büyük riskler oluşturabilir.

En az 3 ay boyunca operasyon geçiren kişi kendini güneş ışınlarından korumalıdır. Eğer illa ki güneşe çıkması gerekirse yüksek faktörlü güneş kremlerinden faydalanmalı ve mümkünse güneşe çıkarken bir şapka ile çıkmalıdır.

Havuz, deniz gibi nemli ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Havuz suyunda bulunan klor burunda yer alan dokuların büyük ölçüde zarar görmesine neden olabilir.

Sümkürerek burun temizleme yapılmamalıdır. İlk 15-20 gün boyunca burun okyanus suyu ile temizlenmelidir. Bu su burnun nemlenmesini sağlarken aynı zamanda burun tıkanıklığını açar.

İyileşme sürecinde çeşitli sıkıntılar ile karşılaşmamak adına yüz kaslarını çok fazla hareket ettirecek uzun süre çiğneme gerektiren yiyeceklerden de uzak durulması gerekmektedir.

Tozlu dumanlı yerlerden kaçınmalı şişliklerin hızlıca kaybolması için buruna soğuk kompres yapılmalıdır.

Sigara ve alkol tüketen kişiler ameliyattan sonra bu tür alışkanlıklarından uzak durmalıdır ki iyileşme süreci daha fazla uzamasın.

Burun estetiği ağrılı ve acılı bir işlem midir?

Burun estetiği uygulamaları anestezi ile yapıldığından işlem esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Ancak hastalara ilk birkaç gün ağrı kesici ilaç verilir.

Riskli bir işlem midir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi burun estetiğinde de çok nadir de olsa risk vardır. Enfeksiyon ve kanama riski çok nadir görülen komplikasyonlardır. Böyle bir durum ile karşılanıldığı zaman endişelenmemeli, hemen doktoru bilgilendirmek gereklidir.

SGK burun estetiği ameliyatı masraflarımı karşılar mı?

Eğer nefes alma güçlüğü çekiliyorsa yapılan işlemin sadece nefes alma sorunu ile alakalı olan kısmı SGK tarafından karşılanabilir. Eğer işlem sadece estetiksel amaçlı ise SGK tarafından karşılanmaz.

Burun estetiği ameliyatı riskleri nelerdir?

Enfeksiyon, damarda pıhtı oluşması, kalıcı nefes alma güçlüğü, burun kanaması, koku almada farklılık, çeşitli alerjik reaksiyonlar, burnun içerisinde kalıcı olarak uyuşma, ya da çevresinde renk değişikliği gibi durumlar burun ameliyatındaki risklerdendir.

Ameliyattan sonra burun şeklinin oturması ne kadar sürer?

Ortalama iki ay sonrasında ameliyat sonrasında görülen komplikasyonlar yok denebilecek kadar azalır. Ancak burun şeklinin tam anlamıyla oturması için en az bir yıl gibi bir süre geçmesi gerekmektedir.

Ameliyattan sonra oluşan şişlikler ne zaman geçer?

Genel olarak bu şişliklerin geçmesi 1 ay kadar sürmektedir. İyileşme süreci her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse de bu süre ortalama bir aydır.

İşlem ne kadar sürmektedir?

Bu operasyonda süre yapılacak olan işlemin şekline ve uygulanacak olan tekniğe göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama bir süre verecek olursak yaklaşık bu süre 3 saattir. Küçük operasyonlarda işlem 1,5-2 saat gibi bir sürede tamamlanabilirken daha büyük ameliyatlarda bu süre 7-8 saate kadar da uzayabilmektedir.

Yüze yakışan bir burun nasıl olmalıdır?

Burun kişinin yüzündeki diğer tüm detaylar ile bir uyum içerisinde olmalıdır. Bunun yanı sıra burun kendi içerisinde de dengeli olmalıdır.

Burun estetiği en erken hangi yaşlarda yaptırılabilir?

Burun ameliyatı yaptırabilmek için burun gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu yaş erkeklerde en erken 17 bayanlarda ise 16’dır.

Yaz aylarında burun estetiği yaptırılabilir mi?

Burun estetiği yaptırmanın herhangi bir mevsimi yoktur. Ancak yaz ayında burun estetiği yaptırıldığında güneşlenmek amacı ile güneşe çıkılmaması gerekir. Çünkü güneşin zararlı ışınları ameliyat ile hassaslaşan burun derisinde ciddi renk değişikliği ve lekeler meydana gelmesine neden olabilir.

Burun estetiği horlama şikâyetini giderir mi?

Burun estetiği sadece iyi bir görünüm kazanmak için değil aynı zamanda nefes alma problemlerini tedavi etmek amaçlı da yapılır. Eğer horlama şikâyeti nefes alma zorluğuna dayalı bir horlama ise burun estetiği ile bu problem ortadan kaldırılabilmektedir.

Burun estetiği sonrasında kalıcı izler olur mu?

Kesik olan her ameliyatta kesik izleri olur. Ancak burun estetiğinde atılan kesikler ve dikişler çok büyük bir özenle ve kontrollü şekilde atılır. Bu yüzden burun estetiğinde gözle görülebilen kalıcı izler oluşmaz. Açık burun estetiği yönteminde burnun tabanında küçük bir iz kalabilirken kapalı teknikte izler burnun içerisinde kalır.

Dikişler ne zaman alınır?

Dikişleri almak için en uygun süre bir haftadır. Ancak dikişler burun içerisinde eriyen dikiş ise dikiş aldırmaya gerek olmaz çünkü bu dikişler kendiliğinden erir.

Erkek burun estetiği ile kadın burun estetiği arasında fark var mıdır?

Yapısal olarak erkek burnu ile kadın burnu çok farklı yapılarda olduğu için tabiki burun estetiği de farklı olacaktır. Burnun dudakla yaptığı açı erkeklerde 90 derece kadınlarda ise daha fazladır. Dolayısıyla estetik açıdan da fark oluşacaktır.