Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Göz kapağındaki fazla derinin alındığı ve gözün yeniden şekillendirildiği ameliyata bleferoplasti yani göz kapağı ameliyatı diyoruz. Yüz bölgesinde en az burnumuz kadar gözlerimizde dikkat çekmektedir. Gözlerin ve göz çevresinin güzelliği ve taze görünmesi her yaş grubu için oldukça önemli, gereklidir. Ancak yaş geçtikçe ve cilt yeterli kadar beslenmedikçe göz çevresi çizgilenmeye ve çökmeye başlar. Derinin gevşemesi, elastikiyet kaybı, yağ dokusunun incelmesi ve pozisyonun incelmesi gözaltında torbalanmaya neden olur. Tüm bunların sonrasında kişiler gözlerine eski canlılık ve tazeliği kazandırmak için arayış içerisine girerler.

Göz kapağı ameliyatı nasıl uygulanır?

Göz kapağı estetiği pitosiz yani doğuştan göz kapağı düşüklüğü veya zamana bağlı olarak yağ torbalarının bombeleşerek deri fazlası oluşturmasından kaynaklı kaşın fazlalık olan kısmının alınması işlemidir.

Gözaltı torbası estetiği ise zaman ilerledikçe bariyer görevi yapan orbital septumun zayıflayıp gevşemesi ve yağ torbalarının dışarıya doğru gevşemesinden kaynaklı bombeleşmeyi ortadan kaldırmak için uygulanır. Yeni gelişen teknoloji sayesinde modern teknikler uygulanarak orbital septumu daha sıkı hale getirilerek yağ torbaları dokuların arasına dağıtılabilir.

Göz kapağı ve göz altı estetiği ameliyatları lokal anestezi ya da hafif sakinleştirici altında uygulanabilir. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 1-2 saat aralığındadır. Genellikle göz kapağı ameliyatları yaptıran hastalar şikâyetçi olabildikleri yanak, boyun, kaş kaldırma, yüz germe ve kaz ayakları gibi tedavileri de aynı zamanda yaptırmaktadırlar.

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Hastalara ameliyat öncesi mutlaka muayene yapılmalı ve doktor tarafından hastaya tam olarak bilgi verilmelidir. Kalp ve şeker hastaları, göz tansiyonu olan hastalar operasyon öncesi bunu doktora mutlaka belirtmeli ve doktor izni dâhilinde operasyon yaptırmalılardır.

Göz kapağı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Operasyonlardan sonra hastalar doktorlarının önerilerine dikkat ederek sosyal hayatlarına dönebilirler ancak ilk 2 gün yorucu eylemlerde bulunmamak gerekir. 1 haftaya kadar morluk ve şişlik olması çok normaldir. Bu morluk ve şişlikler için müdahaleye gerek olmadan kendiliğinden iyileşmektedir. Operasyondan 5 gün sonra banyo yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında göz kapakları ince bantlar ile kapatılır. Pansumana gerek yoktur. Direkt güneş ışığından uzak durulmalı ve enfeksiyon riskine karşı makyaj yapılmamalıdır. 1 hafta boyunca lens kullanımı yapılmamalı sonrasında normal kullanıma geri dönülmelidir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci

Göz bölgesinde yapılan ameliyatlarda oldukça ince dikişler atılmaktadır. Bu dikişler 5 ila 7 gün sonra alınmaktadır. Dikişlerinin alınmasından sonrası izler yavaş yavaş geçer ve bu süre 6 ayı bulabilmektedir.